Free cookie consent management tool by TermsFeed

Cyklokubík

To ví přece každý cyklista!

To ví přece každý cyklista!

Gratulujeme k rozhodnutí přidat se k cyklistické komunitě! Ať už jezdíte na kole do práce, pro zábavu, nebo jste se rozhodli objevovat krásy přírody na dvou kolech, je důležité znát nejen oficiální pravidla silničního provozu, ale i nepsaná pravidla cyklistické etikety. Tady je několik tipů, které vám pomohou začlenit se mezi zkušené cyklisty a cyklistky.

Pozdravte na cestě

Na kole není nikdy špatný čas na zdvořilost. Pozdravení protijedoucích nebo předjížděných cyklistů je pěkným zvykem, který pomáhá budovat přátelskou atmosféru v cyklistické komunitě. Nezklamte se, pokud někdy nedostanete odpověď; možná jen váš kolega cyklista zůstal překvapen nečekaným gestem.


Držte se vpravo

Ano, i na cyklostezkách platí pravidlo pravé strany. Tímto jednoduchým zvykem se vyhnete potenciálním kolizím a zajistíte plynulý průběh jízdy pro všechny.


Neblokujte cestu

Musíte zastavit? Žádný problém, ale udělejte tak u kraje cesty. Pamatujte, že nejste na trati sami, a respektujte ostatní účastníky silničního provozu tím, že neblokujete jejich cestu.


Jak správně položit kolo

Pokud potřebujete položit kolo na zem, vždy to dělejte levým bokem dolů. Chráňte tak přehazovačku a další citlivé komponenty před poškozením.


Převody: Plánujte dopředu

Zařaďte správný převod před stoupáním nebo jinou náročnou částí trasy. Správné načasování a volba převodu může zásadně ovlivnit vaši jízdu a zabránit zbytečnému opotřebení součástek.


Mějte vždy při sobě náhradní duši

Nikdy nevíte, kdy na vás čeká defekt. Mít při sobě náhradní duši, montpáky a základní nářadí je základem pro bezstarostnou jízdu.


Údržba kola

Vaše kolo si zaslouží vaši péči. Pravidelná údržba nejenže prodlouží životnost vašeho kola, ale také zlepší vaši jízdu a ochrání vás před potenciálními nehodami způsobenými opotřebením nebo poškozením komponentů.


Ohleduplnost

Berte ohled na ostatní cyklisty, chodce i řidiče. Respektujte práci stavitelů trailů a jezděte tak, abyste neničili jejich tvrdou práci. Ukázkou dobrého chování na kole přispějete k pozitivnímu vnímání cyklistů v očích veřejnosti.


Přidejte se k lokální komunitě

Zapojení do místní cyklistické komunity může vaše cyklistické zážitky obohatit. Členství v organizacích jako je ČeMBA vám může poskytnout cenné informace, přátele a podporu ve vašich cyklistických dobrodružstvích.
Dodržováním těchto jednoduchých, ale důležitých pravidel si nejen zlepšíte vlastní jízdu, ale také přispějete k bezpečnějšímu a příjemnějšímu prostředí pro celou cyklistickou komunitu. Vezměte tyto tipy k srdci a užijte si každou jízdu na plno!

Kam dál?

Projeď si i další články.

Průvodce cyklostezkami a cyklopruhy

Průvodce cyklostezkami a cyklopruhy

Jízda na kole je skvělá aktivita pro jednotlivce i rodiny, ať už pro zábavu, zdraví, nebo jako ekologický způsob dopravy. Ale co když přijde na pravidla jízdy na cyklostezkách, cyklopruzích a přechodech pro cyklisty? Zde je váš komplexní průvodce, který vás provede pravidly a nejlepšími postupy pro bezpečnou a zodpovědnou jízdu.

Více
3 věci, které zkontrolovat před každou jízdou na kole

3 věci, které zkontrolovat před každou jízdou na kole

Bezpečí na prvním místě! Než vyrazíte hltat kilometry a sbírat zážitky na MTB, gravel biku nebo silničce, ujistěte se, že kolo je na jízdu po technické stránce připravené. Tady je podle nás ta úplně základní kontrola před jízdou, kterou byste měli provést.

Více
Další články

Naše tipy

Najdi inspiraci na další cyklovýlet.